Ta dig fram smidigt med en elsparkcykel! På Rull har vi ett brett sortiment av elscootrar för alla smaker och åldrar, elsparkcyklar för vuxna och för barn. Är du osäker på vilken elscooter du ska köpa? Läs gärna vår köpguide innan!
Elsparkcykel
12 produkter
Nitrox S250 Flex
Upplev den senaste innovationen inom urbana resor med Nitrox S250 Flex, en toppm...
Nitrox S250 Lite Solid - Svart/grå
Nitrox S250 Lite Solid har punkteringsfria däck för att underlätta i vardagen. E...
Nitrox S250 Flex Longe Range - Svart/grå
Nitrox S250 Flex Long Range har större bätteri och längre räckvidd än sin lilleb...
DYU D3F 10Ah
DYU D3F är en välbyggd elscooter i kompakt format men med en något större hjuldi...
DYU D3F 10Ah - med pedaler
Elcykel / elscooter DYU D3F - en kompakt elscooter med pedaler och sadel!
Trehjulig scooter Trigger, 500W
Elscooter Trigger är en trehjulig elscooter med stark motor och löstagbar sadel.
Väska till elsparkcykel
En praktisk och vattentät väska till din Elscooter och Elsparkcykel
Cycplus A12 Portabel luftkompressor
Cycplus A12 150psi portabla luftkompressor är den perfekta lösningen för att hål...
Evobike Street 250
Upplev komfort och prestanda med Evobike Street 250, en robust elsparkcykel perf...
Nitrox S250 Lite
Upplev den senaste innovationen inom urbana resor med Nitrox S250 Lite, en toppm...
Kombinationslås
Praktisk litet kombinationslås. Modell med zip tie eller "buntband"-funktion. Pe...
Nitrox Fatbike Street 1500W
Nitrox Fatbike Street är en stilren hardtail. För dig som vill ta dig runt med a...
Rull.se - Experter på elsparkcyklar
På Rull.se är vi experter på elscooters, eller elsparkcyklar och elspark som de även kallas. De första varorna vi började sälja år 2005 var faktiskt just elscooters, då endast en modell med 100 Watt motoreffekt! Idag hittar du Sveriges bredaste sortiment av elsparkcyklar på Rull.se. Vi har allt från små modeller för de yngre, till stora elscooters med riktigt hög toppfart till alla vuxna. När du väljer elscooter bör du ta ställning till några olika aspekter, läs våra frågor och svar för att hitta en elscooter som passar just dig.
Elsparkcyklar har blivit populärare transportmedel för både pendling och fritidsresor. Med sin kompakta design och elektriska motor är de ett utmärkt alternativ för dig som vill ta dig fram snabbt och enkelt. Perfekt för att undvika trafikstockningar och minimera koldioxidutsläpp, blir elsparkcykeln ett självklart val för både miljömedvetna och praktiska användare
Vilka försäkringskrav finns på elsparkcyklar?
Ingen av våra elsparkcyklar är trafikförsäkringspliktiga! En elsparkcykel klassas som en vanlig cykel om den inte går fortare än 20 km/h och har en motoreffekt på max 250W. Den omfattas då vanligtvis av hemförsäkringen om den inte är trafikförsäkringspliktig. Om elsparkcykeln inte kan klassas som en cykel och inte heller kan klassas som en moped får fordonet inte köras på allmän väg utan endast inom ett inhängnat område.
För att en elsparkcykel ska vara trafikförsäkringspliktig ska den uppfylla någon av dessa krav:
- Ett elfordon utan tramp- och vevanordning som är gjort för att gå snabbare än 20 kilometer i timmen.
- Ett elfordon utan tramp- och vevanordning som är gjort för att gå snabbare än 14 kilometer i timmen och väger mer än 25 kilo.
Fordon som är avsedda att användas av personer med fysisk funktionsnedsättning är undantagna från trafikförsäkringsplikt.
Vilken elsparkcykel passar dig?
Att välja rätt elsparkcykel beror på hur du planerar att använda den. Ska du pendla långa sträckor dagligen, eller använder du den mer för kortare turer? För daglig användning i stadsmiljö kan det vara klokt att välja en modell med längre räckvidd och starkare motor. Detta gör att du kan ta dig längre utan att behöva ladda batteriet så ofta.
För kuperad terräng eller längre avstånd är en kraftfull motor och stabil konstruktion avgörande. Det ger både komfort och säkerhet när du kör, särskilt om du behöver klara av backar eller ojämna underlag.
Vilken typ av elscooter ska jag köpa?
Större modeller har ofta större däck och en sadel. De ger dem bättre framkomlighet men lite krångligare att transportera i till exempel en bil. Större modeller har ofta högre toppfart än den tillåtna för elfordon, 20 km/h, vilket gör dem olagliga att framföra på allmän väg. Mindre elscootrar har ofta en laglig toppfart och är mer anpassade för en bekväm körning. Perfekt att köra i stadsmiljö eller för pendling till exempel. Mindre modeller med mindre motorstyrka passar även yngre förare.
Hur gammal är personen som ska använda elscootern?
En elscooter med toppfart uppåt 30-40 km/h kanske inte är lämplig för de yngre förarna. Tänk på att dessa även är relativt stora/tunga. På samma sätt kan en elscooter med 100 Watt motorstyrka bli väl klen för en fullvuxen person.
Var ska elscootern användas?
Mindre hjul passar normalt bäst på hårda underlag som asfalt. Luftfyllda större hjul fungerar även på t.ex. grus. Tänk även på att elscooters med motorstyrka över 250 Watt och topphastighet över 20 km/h inte får framföras på allmän väg. Dessa skall endast användas på inhägnat område.
Vidare finns flera olika skillnader i komponenter, som t.ex. olika batteristorlekar, olika batterityper (litium, bly), olika motorer (borstlösa, borstmotorer, navmotorer), olika rammaterial (stål, aluminium, kolfiber) o.s.v. Mer information om dessa komponenter finns i respektive produktbeskrivning. Tveka inte att höra av dig till oss om du önskar rådgivning i ditt val!
En elscooter är ett miljövänligt val med ett lägre klimatavtryck (CO2-utsläpp) jämfört med att köra personbil. Läs mer här.
Lagar och säkerhet
Det är viktigt att känna till de regler som gäller för elsparkcyklar i Sverige. En elsparkcykel som går i max 20 km/h och har en motoreffekt på högst 250 watt räknas som en cykel och får användas på cykelvägar. Modeller som går snabbare än så eller har högre effekt får endast köras på inhägnade områden.
För din egen säkerhet är hjälm alltid rekommenderat och det är ett krav för barn under 15 år. Se också till att din elsparkcykel är utrustad med fungerande belysning och reflexer för att synas i trafiken. Lagar och regler kring elsparkcyklar är extra viktigt att känna igen när du äger en istället för att dela, som också är en populär sätt att ta sig fram.
Skötsel och underhåll
För att förlänga livslängden på din elsparkcykel är det viktigt att sköta underhållet regelbundet. Kontrollera bromsar, däck och andra rörliga delar med jämna mellanrum. Rengör elsparkcykeln efter användning, särskilt om du har kört i regn eller smuts. Genom att ta hand om din elsparkcykel får du inte bara en säkrare åktur, utan också en scooter som håller längre.
Elsparkcyklar erbjuder ett modernt sätt att ta sig fram i stadsmiljö på ett snabbt, bekvämt och miljövänligt sätt. Oavsett om du pendlar till jobbet eller bara tar en tur på fritiden, finns det en modell som passar dina behov.